Hírek
2017. Szeptember 22. 11:42, péntek |
Helyi
Forrás: drtihanyi.com
10 étel, amit semmiképpen ne fogyasszon, ha ízületi fájdalomban szenved
Ha ízületi gyulladásban szenved, bizonyos ételeket érdemes kerülnie, mivel ezek erősíthetik a gyulladást és a fájdalmat. 10 étel, amit kerülni kell ízületi gyulladás esetén.
Ízületi fájdalom, mely gyulladással és kellemetlen érzéssel jár, testünk bármely ízületében előfordulhat. Nagyon gyakori probléma, ami nemtől és kortól függetlenül érinthet bárkit. Az ízületi fájdalom lehet akut vagy krónikus, lehet enyhe vagy súlyos, olykor lehetetlenné téve az adott ízület használatát.
Az artritisz és a köszvény a két leggyakoribb fajtája az ízületi gyulladásnak, de okozhatja csonttörés, ficam, fibromyalgia, leukémai, lupus, stb.
Bármi is legyen az ízületi fájdalom oka, gyógyszerekkel, mozgással vagy alternatív gyógymódokkal enyhíthetők a tünetek. A táplálkozás is fontos szerepet játszik az ízületi gyulladás kezelésében. Léteznek ugyanis olyan ételek, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak, pl. a gyömbér, mások fájdalomcsökkentő hatással rendelkeznek, pl. fokhagyma, kurkuma.
Ha ízületi gyulladásban szenved, bizonyos ételeket érdemes kerülnie, mivel ezek erősíthetik a gyulladást és a fájdalmat.
10 étel, amit kerülni kell ízületi gyulladás esetén
1. FELDOLGOZOTT ÉTELEK, VÖRÖS HÚSOK
A magas feldolgozottságú ételek és vörös húsok nitriteket és purinokat tartalmaznak, amik erősíthetik a gyulladásokat és a fájdalmat.
Több korábbi tanulmány is kapcsolatot talált a vörös hús fogyasztás és a gyulladások kialakulása között.
Fogyasszon több zöldséget és gyümölcsöt a húsok helyett.
2. CUKOR
A gyulladások fokozása igaz a cukorra is, ráadásul a túlzott cukorbevitel elhízáshoz is vezet, ami növeli az ízületek terhelését és fokozza a fájdalmat.
Kerülje a cukros üdítőket, édesített gabonapelyheket, müzliket, csokikat és más édességeket.
Egy 2014-es tanulmány nőknél egyértelmű kapcsolatot talált a cukorfogyasztás és a reumatoid artritisz magasabb kockázata között.
A finomított cukor helyett használjon inkább steviát vagy kevés mézet.
3. TEJTERMÉKEK
A tejtermékekeben található nagy mennyiségű kazein elősegítheti a gyulladások kialakulását. Egy amerikai vizsgálat szerint a kazein irritálhatja az ízületek körüli szöveteket.
A zsíros tejtermékekben, mint a vaj, tej, sajt, található telített zsírok a zsírszövetek gyulladásához vezethetnek, ami szintén növeli az ízületi fájdalom mértékét.
Kerülje tehát a tejtermékeket, ha ízületi gyulladásban szenved, helyettük fogyasszon mandulatejet, tofut és növényi eredetű margarint.
4. KUKORICAOLAJ
A kukoricaolaj omega-6 zsírsavakban gazdag, ami elősegíti olyan vegyületek termelődését, amik gyulladások kialakulásához vezethetnek.
Egy 2012-es tanulmány szerint az omega-6 zsírsavak túlzott mennyiségű bevitele több gyulladásos megbetegedés kialakulásáért is felelős lehet.
A napraforgóolaj, szójaolaj, szőlőmagolaj és majonéz is sok omega-6 zsírsavat tartalmaz.
Természetesen nem szabad nullára csökkenteni az omega-6 bevitelt, mivel annak jelenléte szükséges a normál növekedéshez és fejlődéshez.
Növelje inkább az omega-3 bevitelét, fogyasszon olíva olajat, lenmagolajat, tökmagolajat.
5. FINOMÍTOTT GABONA ÉS LISZT
A finomított gabonák és fehér liszt olyan vegyületeket tartalmaz, amik magas glikémiás indexük mellett elősegítik a gyulladások kialakulását.
Egy 2013-as tanulmány eredményei szerint a búzát tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása elősegíti a krónikus gyulladások és bizonyos autoimmun betegségek kialakulását.
A liszt és más pékárú üres kalóriának számít, rostot és B-vitaminokat nem tartalmaz, emellett elősegíti a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulását.
6. TOJÁS
A tojás sárgája arachidonsavat tartalmaz, ami a prosztaglandinok termelését segíti. Ezek a hormonhatással rendelkező lipidmolekulák pedig gyulladások kialakulásához vezethetnek.
Emellett a tojás telített zsírokat is tartalmaz, amik fokozhatják a gyulladást és a fájdalmat.
7. FEHÉRJE KÉSZÍTMÉNYEK
A legtöbb fehérje készítményben található glutén és kazein nem kedvező ízületi fájdalom esetén. A kazein elősegíti a húgysav termelődését, ami köszvény kialakulásához vezethet, mely egy gyakori és fájdalmas ízületi betegség.
Akik érzékenyek a gluténre, állandó gyulladást provokálnak szervezetükben a glutén tartalmú ételek fogyasztásával.
A fehérjekészítmények helyett fogyasszon magas fehérje tartalmú magokat, amik jótékony hatású zsírokban is gazdagok.
8. FINOMÍTOTT SÓ
A közönséges asztali só sem kedvező ízületi fájdalom esetén, mivel olyan hozzáadott vegyületeket tartalmaz, amik felboríthatják a test folyadékháztartását, értékes ásványi anyagokat pedig nem tartalmaz.
Asztali só helyett használjon inkább Himalája sót.
9. NÁTRIUM-GLUTAMÁT TARTALMÚ ÉTELEK
A nátrium-glutamát ízfokozó és tartósítószer, ami általában az előrecsomagolt ételekben található: chipsekben, fagyasztott ételekben, levesekben és salátaöntetekben.
A nátrium-glutamát fokozza a gyulladást és fájdalmat az ízületekben. A reumatoid artritiszben szenvedő betegeknek különösen ajánlott ezen összetevő kerülése.
10. SÖR
A sör és persze más alkoholtartalmú ital túlzott mennyiségű fogyasztása nem megfelelő az ízületeknek. A sör elősegíti a köszvény és az ízületi gyulladások kialakulását.
A sör purin tartalma magas, ami elősegíti a gyulladások képződését. Glutént is tartalmaz, ezért ízületi fájdalom esetén jobb kerülni.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre
2024. November 22. 09:59, péntek | PR
Többen látják az egyetlen járható útnak a lakásbérlést a fiatalok számára
még mindig sokan vannak azonban, akik szerint pénzkidobás ingatlant kivenni